Årskrönikan

Nu var det några år sedan jag skrev årskrönika men nu känner jag att det är dags att ta upp det igen.

Januari: Bjöd på en Malagaresa då jag och Anna skulle åka och hämta tre valpar i den vackra byn Grazalema. Vi hade träffat så fantastiska perros där i juli så vi bokade tre valpar ur en kommande parning. Anna hade kollat vädret lite innan vi åkte och det såg ut som det skulle bli ovanligt kallt. Hon sa att det kunde bli riktigt kallt på nätterna och föreslog att vi skulle ta med underställ. Jag var skeptisk och tyckte att vi ska ju till södra Spanien, men understället åkte med i alla fall. Det räddade nog våra liv tror jag.

När vi kom fram var det snö och nollgradigt. När vi hämtade ut bilen sa de att det var köldrekord. Jag skrattade och sa att när vi var här i juli var det värmerekord och jag fick solsting på riktigt. Vi bodde på hotell i Malaga första natten. Vädret blev allt sämre och vi fick reda på att de hade stängt av vägen till Grazalema så vi kunde inte komma fram. Där var också hotellet bokat. Vi hälsade på hos Salvi som hade tre valpar ur annan kull som vi skulle hämta i mars. Vi kom sedan till Ronda som ligger nära Grazalema. Vi trodde att vi skulle hitta hotell där. Men icke ett hotell som var öppet. Vi lyckades hitta en tjej som arbetade på en bar som kunde engelska och hon bjöd oss att bo hos henne. Hon guidade oss i ett snöigt väder Ronda som är en mycket gammal och vacker liten stad. Den natten höll vi på att frysa ihjäl. De har inte så mycket isolering i Spanien. När vi somnade på kvällen visste vi inte om vi skulle få med oss valparna hem. På morgonen var vägen fortfarande avstängd men uppfödaren lyckades ta sej ner till Ronda så vi fick med oss tre underbara valpar i alla fall. Jag vet inte hur det hade gått om vi inte hade haft Carmen som hjälpte oss prata med uppfödaren på spanska. Vi på engelska till Carmen i telefonen och hon på spanska till uppfödaren.

Februari: En ganska lugn vintermånad. Messi ur min A-kull fick äran att para fina Nappi från Norge. Jag hade planer på att para Topi i våras och hon började löpa.

Mars: I början av månaden tog jag med mej Topi till Billy på Åland. Där tillbringades flera dagar i hopp om en hängning. Billy var duktig men det blev aldrig någon riktig hängning, men ändå flera parningar utan så jag hoppades på det bästa. Billy är en kompakt och mycket trevlig hane som jag hoppas kunna använda någon gång i framtiden till någon passande tik.

Det var också dags att hämta Salvis tre valpar och vi bestämde att vi skulle spara pengar genom att bara en av oss åkte över dagen. Salvi var snäll och kom till flygplatsen med valparna. Jag åkte till Anna och sov där. Lämnade mina hundar och tog flyg från Köpenhamn till Malaga. Allt flöt på bra. Jag checkade in de tre små och det är just den biten som kan var jobbig med tre stycken. Väl framme vid gaten fick jag reda på att kaptenen vägrade ta med hundar för det var fel typ av plan. Hur det nu går att boka en biljett med hund om planet inte tar hund vet jag inte. Vi hade till och med använt oss av Ticket. Det tog flera timmar att få tillbaka valparna. Sedan in i en stor taxi och iväg till ett hotell. Tre 15-veckorsvalpar ensam på ett hotellrum. Oj vilket skick jag lämnade rummet i men det var Norweigian som betalade. Så fick jag göra om proceduren med incheckning med första planet på morgonen. Anna hämtade mej på flygplatsen. Dessa tre små valpar kändes helt fantastiska och vi hade bestämt att vi skulle lägga ut dem på foder. Som tur var hade vi inte hittat någon till en av dem så jag behöll henne hemma hos mej. Luna.

Så tog jag med mej Elsa till Ramses och det var hans första parning. Men det gick som en dans.

April: Lugn månad. Vi förstod att Topi hade resorberat sina valpar, så jag började se mej om efter en annan hane till henne.

Maj: Den 30e födde Elsa 6 valpar. Fyra tikar och två hanar. Fyra bruna och två svarta. Alla var tingade från första dagen.

Juni: Juni var fyllt med att ta hand om valpkull Full Monty med bergstema

Juli: Fullt med valpköpare som hälsade på. Härligt att kunna ha valparna ute så mycket. Valparna levereras. Jag tog med Luna och Sol till Ransäter för att ställa dem i valpklassen. Det gick jättebra.

Augusti: Röntgen av Cherry som fick A. Luna fick ställas på Lillerudsdagarna då Värmlands Kennelklubb alltid anordnar en inofficiell utställning. Rut och Sigge ställdes också och det gick bra för alla tre.

September: Två inofficiella utställningar för Luna varav hon blev BIS-valp på den ena. Vi gick också en introduktionskurs i nosework och hade en givande kennelträff på Malungs kennelklubb. Den sista i månaden tog jag med mej Topi till Rabalder. Helt plötsligt fungerade allt.

Oktober: Pippi hade fått en ansiktsförlamning och hon magrade av väldigt fort. Vi tog alla prover man kunde tänka sej men hon var tydligen kärnfrisk. Besvärlig dock med förlamningen som sakta har avtagit. Jag tog med Luna och Sören, de båda kullsyskonen till Sundsvall. Sören blev snyggaste killen och fick certet och efter kom fina Movits. Luna blev 2a bästa tik efter en champion och vi fick med oss även tik-Certet hem, väldigt roligt.

November: Anna och jag bestämde tidigt att vi skulle åka till världsutställningen. Luna fick följa med fast vi egentligen hade tänkt oss ta med två var. Luna föll inte domaren i smaken, hon fick VG. Men det var jättekul att vara på plats och få vara med på en sådan tillställning. Den 28e valpade Topi och ut kom åtta underbara valpar. Sex tikar och två hanar. Alla kom inom tre timmar så hon hade fullt upp. Det blev min Good Looking kull med Snow-tema eftersom det var full snöstorm under valpningen. Glad att allt gick bra så jag slapp ut på vägarna den dagen.

December: Några valpköpare hann komma i slutet av månaden. Fullt ös med så många valpar mitt i vintern. Inga valpplaner under detta året. Det ska bli kul att bara ägna sej åt andra hundaktiviteter. Lite är redan inbokat. Jag hoppas få med mej så många valpköpare som möjligt till Ransäter t ex. Gotland och Öland är också inbokat. Och så ska snart de tre från Salvi röntgas. Det är så nervöst. Pippi är inte helt återställd men mycket bättre. Vet fortfarande inte vad detta var eller är. De andra hundarna luktar mycket på den sidan av hennes huvud, undrar vad det betyder.