Händelserik helg

Ja, det har varit en ganska pressad helg. Lunas matte Yvonne kom till hjälp för att det skulle funka. Lördag, Lunas dag 64, utbildning till skrivare i rallylydnad. Söndag dag 65, utbildning till tävlingssekreterare i rallylydnad. När jag kom hem på söndag eftermiddag tog det 5 minuter så började Luna krysta. Det tog lite tid att få ut den första valpen men sedan flöt det på ganska bra. 6 levande och friska valpar. Fantastiskt med tanke på att jag var säker på att det inte skulle bli något. 4 tikar och två hanar. vikter mellan 340 och 390 gram.

Jag söker en fodervärd till tik (bibehållen avelsrätt, inte alltför långt från mej.

Intensiv tävlingsperiod- och är Luna dräktig trots allt, det är frågan

Förra hegen tävlades det i rallylydnad. På lördagen var det Penny som skulle ut i nybörjaklassen. Tävling Malungs Brukshundklubb. Penny har inte riktigt förstått vad kul detta är och jag har ett hårt jobb att hålla hennes uppmärksamhet. Men vi fixade båda starterna och nu är hon klar för Fortsättningsklassen. Vi fortsätter jobba med framför allt kontakten och glädjen. På söndagen var det Kiwis tur att debutera i den avancerade klassen. Karlstad brukshundklubb bjöd på tävlingarna. Kiwi har stor arbetsglädje och kontakten är oftast inte ett problem. Många svåra moment och några klavertramp från min egen sida gav trots allt ett godkänt resultat. Vi har en tävling kvar innan utomhussäsongen är slut för vår del.

Helgen som gick gav oss en riktig kalldusch. Jag ville ut på lydnadsplanen när jag såg att det var dubbla tävlingar i Gagnef-Floda. Några dagar innan tävlingen började Kiwi dra lite egna slutsatser och lade sej när jag lämnade henne. Tror det beror på ihärdigt tränande på fjärren. Detta på alla moment som hon blev lämnad. Jag jobbade med bara detta sista dagarna och jag trodde hon förstått. Men tävlingen på fm var visst läggandet tillbaka. Tror det gick bra på hoppet. Ett tredjepris på den. På eftermiddagstävlingen var det inte Kiwi jag var ute med. Någon hade bytt ut min duktiga hund mot en sävlig nos i marken hund. Jag var tvungen att 0a två moment (inkallning och sättande under gång) då hon inte ville sitta på platsen. Det är ju många poäng och vi lyckades precis komma över 100-strecket. Skönt ändå att debuten är klar och jag har inte tävlat lydnad på 6 år. Nya klasser och regler. Jag har stor förhoppning att vi lyckas nästa gång.

Så fick jag ett meddelande från Yvonne. Som i och för sig har sagt att hon tror Luna är dräktig hela tiden. Men jag sade att det var i princip omöjligt. Hon skickade en bild och jag tror hon kan ha rätt. Enligt prog.provet blev hon parad alldeles för tidigt. Stor risk för mycket liten kull om det är valpar där. Jag bryr mej inte om att ultraljuda henne. Det kommer snart att stå klart om det finns valpar därinne.

I höst ska jag ha en del kurser på vår klubb. Vi ska också utbilda oss själva. Skrivare och sekreterare i rallylydnad. Två utbildningar vi själva anordnar i mitten av oktober. Och om det dessutom kommer valpar så har jag lite att göra i höst.

Tävlingar i Rally

Helgen som gick har endast ägnats åt Rallylydnad. Vår egen klubb anordnade dubbla starter i Nybörjar- och Fortsättningsklass. Eftersom det var hemmaplan så anmälde jag både Luna och Penny. Kiwi gick fortsättning på söndag och vi hade en godkänd bana kvar för att komma upp i den Avancerade klassen. Penny startade som nummer två första tävlingen och hon är inte riktigt mogen ännu men vi skrapade ihop 76 poäng så det gick ju över förväntan. Andra tävlingen gick ännu bättre med ett resultat på hela 91 poäng. Min lilla tjej så duktig. Mamma Luna som ju bor i Mora hämtade jag på onsdagen väldigt lite tränad och hade dessutom börjat löpa. Vi startade förstås sist i båda tävlingarna. Trots allt fick vi ihop 67 resp. 61 poäng. Inte kvalificerande men det hade jag inte förväntat mej. Vi hade kul på banan i alla fall. Viktigast.

Söndagen, Kiwi som också löper. Det är ju konstigt att det ska krocka när det blir så få tävlingar i år. Sist ut igen. Kiwi är något alldeles speciellt. Helt trygg i alla situationer. Hon ägnar sej bara åt mej (nästan) och älskar att träna. Man känner av hennes glädje. Det är en fröjd att gå med henne. På videon är det första banan. Vi fick 88 poäng (10 minus för fel övning någonstans). På andra banan fick vi 90 (de 10 som fattas var också fel övning). Vi blev klara för nästa klass.

Kiwi RLD F

Eftersom Luna löper och Agnes aldrig blev parad så byter jag plats på de två. Luna skulle egentligen paras nästa löp men nu får Agnes ta våren i stället. Luna ska träffa snygga Bono till helgen. Hoppas de gillar varandra.

Inga valpar på Agnes i år

Tyvärr så blev det ingen parning på Agnes den här gången. Så är det ibland. Jag är jätteglad att fått lära känna denna underbara tjej och hoppas att vi får en kull till våren med henne som mamma.

Här löps det för fullt. Kiwi och Luna. Bara Penny som vi väntar på ett första löp. Luna är här hos mej nu för vi ska tävla i rallylydnad på lördag. Kanske inte så lätt nu när hon börjat löpa men vi ska göra ett tappert försök i alla fall. Det är på vår hemmaplan och förberedelser inför tävling när det gäller både hundträning och hur allt ska klaffa för oss på klubben är i full gång.

Så hoppas vi då att Luna och Bono gillar varandra när det blir dags för parning. Troligen under nästa helg. Fortsättning följer

Höfter och ögon och annat

I veckan har vi ägnat oss åt lite hälsotester. Tisdagen började med en färd till Djurås då Penny skulle höftledsröntgas och få sin ettårsspruta. Jag vet inte vad det är som gör att man blir så slut i samband med röntgen. När de ligger där och bilden börjar komma fram på skärmen. Jobbigt. Jag hade en bra känsla men man blir alltid nojjig när den där dagen kommer. Det såg i alla fall jättebra ut och redan nästa morgon kunde jag gå in och se att det stora A:et fanns där. Härligt.

På Onsdagen var vi till Karlstad och ögonlyste Luna vilket också blev lyckat. Utan anmärkning denna gång också. Kiwi fick sin rabiesspruta så hon är klar om/när vi tar ner oss till Frankrike. Frankrike kräver att rabiessprutan ska ha tagits inom ett år där andra länder nöjer sej med tre. I alla fall längtar jag efter mina barnbarn och dotter som bor där hela sommaren och jag vill gärna hinna träffa dem innan de åker tillbaka till Spanien till hösten.

Så tränar vi lite agility och rallylydnad. Tävlingar på hemmaplan 8e och 9e augusti. Penny kan man ju undra hur det ska gå med men Kiwi är ju färdigutbildad i fortsättningsklass.

Kiwi bland myrullen

Allt står stilla utom hundträningen

Alla planer på utställningar och tävlingar närmaste tiden har lagts på is. Nu handlar det om att hålla avstånd och att tvätta händerna. Det gör vi här. Alla kurser och hundträffar har gjort ett uppehåll förstås och flera rallytävlingar och lydnadstävling vi bokat oss in på har blivit inställda.
Jag hade tänkt åka till Södra Frankrike i påsk för att tillbringa tid med min dotter och mina barnbarn på deras påsklov. Nu sitter de i stället i karantän i Spanien där de bor och det börjar närma sej 4 veckor. Så resan får vänta några månader tyvärr.

Mera tid att träna hundar. Penny är fortfarande alldeles för ivrig och flänger hit och dit. Men nu börjar hon komma på inkallning i alla fall. Inte dåligt av en ifrågasättande och vrång tonåringsunghund. Vi tränar lite rally och det går väl sådär kan jag erkänna. Men jag har stort hopp om att när hon mognat blir hon super.

Kiwi däremot har motivation hur länge som helst. Vi har en bit kvar tills alla moment sitter i startklassen i lydnad men hon är så otroligt rolig att träna så det kommer att gå bra. Sedan är det alltid spännande när man väl ska tävla.

Sedan ska vi försöka fixa rallylydnad fortsättning i år. Alla moment är inlärda och vi håller på med momenten ur den avancerade klassen nu.

Så har vi startat med lite agility också och det kommer et att bli mera av i år.

Jag har planer på att para Agnes från Elsa/Ramseskullen. Letar hane. Hon är en liten tjej med mycket ös i.


Bellamigo Full Monty Victoria / Agnes. Juli 2019

Så har jag fått ett nytt uppdrag. Att vara sekreterare i Perroklubben och det kommer att bli en stor utmaning som jag ser fram emot. Jag hoppas på ett bra samarbete med de övriga i styrelsen.

Leveransdag

I morgon kommer 5 valpar att åka hem till sina nya hem. På måndag åker jag uppåt landet med mamma Kajsa och då kommer den 6e valpen att levereras också. Jag tog bilder en dag för tidigt för det kommer jag inte att hinna göra i morgon. Det kommer att bli väldigt tomt och väldigt skönt men också ledsamt förstås. Det man önskar allra mest är många friska lyckliga år tillsammans med sina nya familjer.

Newton flyttar till Fagersta. Gladast, busigast så mycket energi.

Pascal är helt klart den mest sociala och keligaste av dem alla. Han ska flytta till Kullavik.

Kelvin den valpen som är lite före de andra i utvecklingen. Alltid steget före. Lugn kille som söker ögonkontakt. Kelvin flyttar till Sundsvall

Så dålig bild på en fin tjej. Orken tog slut hos både mej och valparna. Candela som inte har så bråttom utan låter de andra trängas före. Bryr sej inte mycket om sin omgivning utan leker glatt på trots nya ljud och miljöer. Candela flyttar till Piteå där Smilla ur min Good Looking-kull bor.

Decibel gillar att leka med allt hon hittar. Sliter och drar i det mesta, inklusive sina stackars syskon. Mjuk tjej som flyttar till Arvika.

Tesla som blir såld med bibehållen avelsrätt flyttar till Storuman. Där finns också en tik ur min Good Looking-kull, nämligen Saga.
Tesla är rysligt snabb och klättrar upp på allt. Tycker väldigt mycket om Penny som har varit en snäll Nanny.

Sista valpveckan för denna gång

Det är inte så lätt att ha en valpkull med det värsta vädret. Vi försöker vara ute i smådoser så fort det är möjligt. I dag skiner solen och det precis när vi skulle ta kort. Så det fick bli utekort äntligen. I veckan knuffade Penny ner min kamera från soffan ner på stengolvet. Linsen i tusen biter. Nu ska jag bestämma om jag ska köpa ny kamera eller objektiv. Kameran har några år på nacken och den är klumpig vilket medför att den inte får följa med till vardags.

Vi har provat att åka bil vilket inte var speciellt jobbigt för valparna trots att jag tog alla 6 på en gång. Det kan vara vanskligt då de lätt drar igång varandra och det kan bli en riktig klagosång efter ett tag. De kräver numera att få komma ut ur valphagen när de har vaknat. Den används allt oftare som endast sovhage.

Så sista lilla tikvalpen som jag inte hittat foderfamilj åt ännu. Jag vet inte riktigt nu om jag ska sälja henne då det finns flera som vill ha henne eller om jag ska ha is i magen. Det kan medföra flera veckor med valp här hemma och jag behöver egentligen min tid åt de andra två unga perrotjejerna här hemma.

Minst lugn av grabbarna men också alltid glad och busfrisk. Ska flytta till Fagersta.

Knähunden Pascal. Kraftig kille som är väldigt kelig.

Också har vi Kelvin som är som en stor nallebjörn. Tycker om att pyssla med allt han ser.

Här är det verkligen av eller på. Full rulle men är inte den som väntar på att bli inplockad för sovstund. Hon sköter det själv.

Lilla Decibel. Väger 3000 gram idag så hon är inte så liten längre. En pysselgumma som gärna vill dominera sina syskon.

Tesla som är nyfiken på allt och skriker ganska högt är hon vill ut från hagen.

I-valparna 6 veckor idag

De växer förstås. Minsta väger 2400 gram och största nästan 3000 gram. Avmaskning nummer 3 i dag. Det är lugnt och skönt på nätterna då Kajsa har slutat mata nattetid. De sover gott men är väldigt hungriga när de vaknar mellan 5 och 6. Vi har försökt att vara ute när vädret har varit fint. Det är ju väldigt stor skillnad på vinter- och sommarvalpar. Penny är bästa nannyn och leker så försiktigt medan Kiwi tycker att de är ganska läskiga. Alla hanar har varsin familj nu medan tikarna inte är klara. En tik som ska ut på foder är inte tingad ännu.

Newton. Busigast.

Pascal. Hungrigast

Kelvin. Knähunden

Candela. Coolast

Decibel. Apportören

Tesla. Gladast

Det börjar bli livat

Den senaste veckan har det hänt saker i valplådan. De rymmer när de får chansen och springer iväg. Jagar de vuxna hundarna som tycker att det är mindre kul. Bara Penny njuter av att få leka med de små. Många och vassa tänder gör att Kajsa avslutar varje ditillfälle snabbare. Det gör ont. I dagsläget finns en valp kvar att tinga då jag fått ett återbud i veckan.

Newton är för tillfället den mest livliga men också gladast. Den svansen går oavbrutet.

Lillkillen Pascal är den som gått upp mest i vikt den här veckan så han är inte minst längre. Mjukis och så himla söt.

Kelvin är den största killen fortfarande. Han kommer säkerligen att sluta så också. Ligger bra mycket före de andra. Den enda jag lyckades få ståkort på idag. Mycket pondus och kraft i denna goa grabb.

Candela är ju den mest näpna tjejen. Så himla söt. Kännetecknas av att hålla sej framme i alla lägen.

Decibel är den lugnaste tjejen än så länge. De utvecklas ju så olika. En väldigt kelig tös.

Tesla, bestämd och envis står gärna och tjuter ljudligt vid gallret och blir tyst på armen. Jisses