Gotland

På grund av pandemin och sedan valpar så har jag inte varit på Gotland sedan 2019. Men i år passade det att dra i väg. Som tur var ville Kirsi följa med och hon hade med sej Woody. Härliga dagar där vi hann med en hel del. Resultat på utställningen blev
Dag 1: Penny BIR, Kiwi 3e BT, Woody BIM o CERT nr 2
Dag 2: Penny BIR, Kiwi 2a BT och Woody Excellent

När vi skulle åka hem märkte jag att tjejerna hade börjat löpa. Jag tyckte ju att det var konstigt att Woody var så kär i Penny, men nu förstod jag. Egentligen lite tidigt och det omkullkastar lite planer, som vanligt. Man kan ju inte planera när det ska löpas. Nu får vi se hur jag tänker. Jag ska i alla fall satsa på att en av tjejerna ska ha en kull nu och den andra på nästa löp i vår. Jag avbokade några tilltänkta rallytävlingar som Penny var anmäld till. Det är ingen stor idé att tävla direkt efter löp.

Nu hoppas jag att vi kan åka nästa år igen.

Svenstavik

När perrospecialen passerat och mina båda tjejer är utställningschampions så hade det varit skönt att bara klippa ner pälsen. Men vi har bokat in Gotland i år och då blir det ju väldigt tråkigt att inte ha nåt att ställa. Vi åkte till Svenstavik helgen efter och där blev Penny BIR och Kiwi 2a Bästa Tik. Ganska trångt och svårt att röra sej mellan ringarna där men så trevligt sällskap. Pennys halvsyster Tora kom och hälsade på med sin matte. Roligt att se henne igen.

Bellamigo High And Mighty Penny

Askersund däremot struntade vi i. Så nu bara Gotlandsutställningarna kvar innan pälsen ryker för denna gång.

Annars tränar jag en del rally med Penny. Vi ska ut och tävla i början av september igen. Att jaga Cert i rally kan vara betydligt knivigare än i utställningsringen. Kiwi som är en arbetsmaskin flippar ur lite när rallyskyltarna står på rad så lydnaden passar henne bättre. Kanske kan vi starta i någon tävling i höst. Men hon är svår eftersom hon märker att det är tävling och blir då som en kalv på grönbete.

Jag har i alla fall planer på att para Kiwi i höst och jag tror vi har hittat en hane som kan passa henne både mentalt och exteriört. Hon är drygt fem år nu och hon har en kull sedan tidigare.
LD STARTKLASS RLD A RLD F RLD N SE UCH SE VCH La Sirenita’s Kiwi Queen

Ransäter och Rasspecial 2023

Nu är den stora rasspecialen över för denna gång. Vilken värme, vilka hundar, vilka trevliga perroägare och vilka fantastiska priser.

Bellamigo hade ett ganska stort startfält vilket jag är jättestolt över.

Pennys valpar gick i Qlura som fick excellent och Milo som fick VG var med för första gången. De gick i juniorklass.

Kiwis valpar Ellie som fick excellent och Woody som fick VG gick i öppen klass. Även Kiwi själv gick ut i denna klass med ett excellent

Agnes valpar blev det bara Kalle som fick gå ut eftersom Kookii hade fått sin sommarfrisyr redan. Kalle fick VG som gick ut i sådana här sammanhang första gången.

Lunas valp med Bono, Hjördis fick VG och startade också i den öppna klassen. I Championklassen gick Penny ut med Excellent och CK.

Så veteranklassen fick Pestanitas valp Dita gå ut tillsammans med mej för att fixa ett Excellent med CK. Jag såg hur fin hon faktiskt var och hon det var så himla kul att få gå ut med henne. Kiwi är ju Ditas valp.

När man är med och hjälper till samtidigt som man ska ställa flera hundar och hjälpa till att ställa andras hinner man tyvärr inte umgås så mycket med valpköparna som man skulle vilja. Men alla ni som kom ska veta att jag uppskattar det sååååå mycket. Ni är bäst. Det finns bilder på perroklubbens facebooksida. Jag tror fotografen lyckats få med alla ställande hundar.,

Fina Dita

Så blev det ju utställning även på söndagen. Då var Ellie, Woody och Qlura med tillsammans med mina två tjejer.

Qlura fick Excellent med CK och vann sin klass.

Woody fick Excellent och Ellie Likaså.

Kiwi gick ut i den största klassen, Öppna tikar och lyckades vinna den med Excellent och CK.

Penny fick också Excellent med CK och blev 3a i championklassen

I konkurrensen lyckades Kiwi komma ända fram till 2a placering och blev därmed Svensk utställningschampion. Det var inte väntat i det stora startfältet. Men man kan aldrig räkna bort Kiwi. Hon är faktiskt den som älskar att få springa i ringen och ställa upp sej. Hon älskar ju allt i och för sej.

Så tycker jag att ni noterar 13e juli 2024. Då blir det Rasspecial i Västerås. Domaren är från Portugal.

Intensiv sommar

I går kom vi hem efter några dagar på resande fot. Först Mohed lördag och sedan Leksand söndag. Så trevligt sällskap och trevliga hundar på färden.
Värmen blir jobbig när man ska ut på stora fält med hundarna. Kylunderlägg, silverdukar och mycket vatten räddade helgen. Mest jobbigt för oss utställare som fick springa många varv.
Egentligen började det förra helgen i Vännäs då jag åkte upp med mina tjejer till utställningen där. Jag fick träffa både Qlura och Morris ur Pennys kull. Qlura ställdes och erhöll sitt andra excellent. Bara 9 månader så det är verkligen bra jobbat. Penny BIR och Kiwi 3e BT. Så var det Mohed då vi tog med vår import Kratos ut för första gången. Tyvärr var vi tvungna att klippa ner honom helt och hållet då vi inte riktigt fick honom luktfri. Men nu börjar den fantastiska pälsen återkomma. Kratos slog till och vann hanhundsklassen. Domaren älskade honom. Penny 2a BT och Annelis Margit vann sitt första CERT o CACIB. Hon blev sedan BIR och Kratos BIM.

Vidare till campingstuga i Rättvik där vi firade med lite bubbel. På söndagen var det lite trevligare temperatur och vi skulle ut tidigare i ringen. Kratos blev älskad också av domare nr 2 och vann hanhundsklassen igen. Redan här skulle man ju vara riktigt nöjd med resultaten i helgen men sedan blev Penny BIR och Kiwi 2a BT och hon erhöll sitt första CERT. Så trevlig helg och lyckad sådan.

Men vi gör annat också. Penny har fått sitt första cert i rallylydnaden vilket är minst lika roligt. Vi jobbar fortfarande på passivitetsträning med Kiwi i rallyt. Ganska enformig och tråkig träning men hon tycker att det är roligt. Allt är roligt. Jag har aldrig haft en hund som tycker det är så roligt i ringen som hon. Men tyvärr så svämmar glädjen över och blir till kaos. Troligen kommer vi att göra några lydnadsstarter med henne i sommar. Om jag nu hittar någon tävling som ligger i ett hål i schemat.

Qlura med handlern Helene

Söndagens BIR o BIM

Söndagens finaste tjejer

Sundsvall och Västerås

Förra helgen åkte jag och Penny till Sundsvall för att jaga Cert nr 2. Trevlig dag runt ringen med gamla valpköpare och andra uppfödare. Det är så roligt att ställa när det går bra. Penny fick sitt andra Cert och blev BIR. Då är det värt den långa resan.

En vecka senare var det dags för Västerås. Det är något visst att stå för championatet.
Lite mera spännande än annars. Domare var finsk och jag tyckte att hon var väldigt snål med betygen. Men Penny lyckades ändå få till ett CK och då hon var den enda tiken fick hon också Certet. Hon blev sedan BIM. Så himla kul. Och så snabbt och lätt det gick. Nu ska jag anmäla Kiwi till de öppna klasserna. Det är så mycket enklare att ställa en hund åt gången kan man säga.

Nu blir det lugnt på utställningsfronten i någon månad. Vi jobbar hårt med rallyn och lydnaden och hoppas att vi kommer till start innan säsongen är slut.

Nya planer för våren då valpar uteblir

Det blir inga valpar för Kiwi denna vår då det inte blev någon parning. Jag tänkte ett tag att jag skulle låta Penny bli parad i stället eftersom hon var några dagar senare i löpet. Men det kändes som hon ska få vänta ett tag på sin nästa kull och vi har ju planer på att tävla i mästarklass i sommar och springa på olika utställningar.

Det innebär ju också att jag kan tävla lite mera med Kiwi. Vi siktar in oss på lydnadsklass 1 i år. Hon är ju väldigt het och jag tror det är där vi har bästa chansen att få in impulskontroll och hålla energin på en något lagom nivå.

Perrospecialen i Ransäter blir den stora perrohelgen i år. Men det kommer att bli fler utställningar också.

Valpar planeras alltså till hösten som det ser ut idag.

2022 års sammanfattning

Jag brukar alltid sammanfatta året som gått. Under några år har det dock uteblivit då pandemin gjorde att det inte fanns så jättemycket att komma med.

2022 var det i alla fall på G att få börja ställa ut och tävla utan alla förhållningsregler.

Januari-mars: Gläds mycket åt Siris (Dancing Guernica) fick sitt tredje cert i rallylydnad och blev därmed SE RALLYCH. Vänta fortfarande på Penny löp. Trodde att februari skulle ge oss löpet då Cherry som löpte brukar dra i gång de andra.
Penny ögonlystes i februari utan anmärkning. Hundträningen som inte blir lika fokuserad på vintern ägnades mest åt Kiwis lydnad och Pennys rally. Vi tränade så mycket bakdelskontroll och till slut satt den ganska bra på båda sidor. Vi har en liten inomhuslokal i klubben där vi har möjlighet att träna vintertid.

I mars drar klubbens kurser ofta i gång och i år kunde vi starta som vanligt igen. Jag brukar hålla Valp- och Unghundskurs samt rallykurser.

Planerade Pennys kull. Vilken hane skulle passa. Jag skulle så gärna vilja använda Billy till någon kull men och Messi. Jag bestämmer mej för Messi.

April: Silas är en kille efter Sol som vi importerade tillsammans med Luna och Sören. Sol fick en kull förra året och då köpte jag och Anna en hane ur den. Silas röntgades med B-höfter. Och fortfarande inget löp på Penny.

Maj: I maj började vi tävla igen. I början av månaden åkte jag med Kiwi till Hedemora för de hade dubbelstarter i lydnad startklass. Kiwi som hade börjat flippa ur på rallyt skötte sej exemplariskt denna dag. Så himla glad och fokuserad. Första starten gav 179,5 poäng och vi vann klassen. På eftermiddagen gjorde vi en repris och vi fick 179 poäng. 3e placering denna gång. Så smidigt att bli klar med diplomet i startklass.
Vi höll en egen inofficiell utställning på klubben och då passade vi på att ställa alla perrosar i närheten. Efter en lång pandemi fanns ju många hundar som inte fått komma ut på utställning. Hjördis, Penny och Kiwi skötte sej bra och denna dag drpg Kiwi längsta strået. I valpklassen fanns Ellie, Kiwis valp som var så fin så hon blev BIS-valp.
Helgen efter hade vi rallytävlingar i avancerad och mästarklass. Penny tävlade på lördagen och hon är betydligt lugnare än Kiwi. Inte alls lika driven. Därför kan det gå ganska bra. Hon fick godkända rundor i båda starterna med fina poäng. På söndagen skulle vi försöka oss på en repris med Kiwi. Men hon var så jättetaggad av hon flippade ut totalt. Sprang runt och hade sej. Två disk helt enkelt. Tuva och Ellie fixar sin första godkända runda i nybörjarklassen. En vecka senare åker vi till Rättvik och försöker igen med Kiwi. Jag gjorde en start och hade mycket svårt att ta mej igenom utan disk. Så flamsig och het. Vi tog oss igenom utan disk med 66 poäng. Sedan åkte vi hem utan ett andra försök. Man orkar inte helt enkelt.
Däremot gjorde kiwi sitt första öppna spår för året och klarar det galant.
Vi avslutar månaden med att ögonlysa Kiwi och Hjördis. Vi passade på när klubben fick påhälsning av Ögonlysare Wissler. Tro det eller ej, fortfarande inget löp.

Juni: Kiwi går sitt andra öppna och fixar detta trots lite krångel med andra dofter och dessutom i löp. Ja de började löpa båda i juni. Kiwi några dagar före. Årets stora händelse var ju ändå perrospecialen som äntligen fick bli av. Jag är jätteglad att så många av mina hundar fanns på plats. Kiwi var dålig i magen på lördagen och fick stanna hemma. På lördagen var det Nordisk utställning och Martin Johansson var domare. Penny fick CK och blev 2a BT i öppnad klassen där det var stor konkurrens. Koockie fick Exc utan CK, Woody fick VG och Ellie fick KEP. Så himla tråkigt. Hon fick jättefin kritik både mentalt och exteriört men är hon skulle springa med de andra tikarna började hon halta på frambenet och ju fler varv desto mer så tyvärr så kunde domaren inte göra annat.

På söndagen var specialen. Det fanns 3 juniorkillar från Bellamigo. Koockie från Agens kull och Woody och Atlas från Kiwis. Alla skötte sej bra och resultatet blev Exc CK på Koockie, Exc på Atlas och VG på Woody som hade lite för kort päls egentligen.

Så otursföljda Ellie som blev alldeles vild vid hanteringen. Hon ville inte ens att matte skulle ta i henne. Något hände med denna annars så glada och trygga tjej så hon blev diskad eftersom hon betedde sej så. Men vi tar verkligen nya tag nästa år.

Penny fick Exc och CK och blev 2a bästa tik i öppna klassen. Stor konkurrens som det var. Kiwi fick också ett CK och blev 4e tik i öppna. I alla fall en väldigt trevlig dag i Leksand.

Så blev det dags att åka och para. Det är spännande med avel. Man kan aldrig veta hur mycket hudar tycker om varandra. Det verkade denna gång som Messi tyckte väldigt mycket om Penny men tyvärr så fick de inte till det. Jag sov över hos Katarina för vi tänkte att det kanske skulle gå bättre nästa morgon men det vara bara att sätta sej i bilen och köra till min reserv Boffen som bodde väldigt långt från Messi så det blev en dag i bilen innan vi kom hem igen mitt i natten. Och jodå visst blev det parning nästan direkt vi klivit ur bilen.

Juli: Kiwi blev Svensk Viltspårschampion efter sitt jättefina spår. Spårar så fokuserat och med glädje.


Vi åkte på utställning till Alfta. Där fick Penny Cert och blev BIR medan Kiwi blev 3e Bästa Tik.
Woody åker till Ransäter och fixar ett Cert och ett Nord-Cert samt blev BIM.
Jag investerar i en hanhund från Spanien tillsammans med två andra uppfödare. Jag tänker inte berätta om allt som hände innan jag fick hem Kratos. Det kan bli en egen bok.

Augusti: Jag hämtade Kratos och han bor nu hos Joakim som foderhund en bit utanför Borlänge. Han är 3 år och svart.

Pennys valpar kommer till världen. 6 stycken ljuvliga små. Allt gick lätt och bra. Vi ögonlyste honom utan anmärkning. Så gick det en massa andra dna prover för ananlys.

September: När man har valpar händer det inte så mycket. Men första helgen i september hade jag bokat in BPH-dagar. Hela fem av Kiwis valpar kom och tre av Agnes. Så fick jag äntligen möjlighet att göra BPH med Kiwi också.
Malung-Sälens Brukshundklubb hade en kvällstävling i lydnad och jag försökte med på att gå ut med Heta Kiwi i klass 1. Jodå det gick väl sådär men det hade gått bättre om hon inte hade tjuvat på apporten och runda konen. Hon älskar de två momenten. Men jag kände att vi måste jobba på impulskontroll mm innan vi kan gå ut igen. Kratos DNA visade att han inte bär på något av prcd PRA, NAD, D-lokus, E-lokus, HCG. Mycket bra.
Men sorgliga saker som hände var att Pestanitas, min fina fina tjej som jag och min syster bilade ner 2011 och hämtade i Spanien gick över regnbågsbron. Hon var en så fantastisk tjej och det var tungt att hon gick bort.

Oktober: En månad som jag har fullt upp med valpar som växer och behöver alltmer stimulans och social träning. De flyttar i slutet av månaden. Jag har kvar en tik och en hane dagen för flytt. Killen flyttar en vecka senare till Västerås. Han är en kopia av Penny. Tjejen, Maya tänkte jag sälja med bibehållen avelsrätt och väntar på att hitta någon som inte bor alltför långt bort. Jag är jättenöjd med kullen och det verkar gå bra i de nya familjerna. Många hamnade långt norrut.

November: Jag har kvar Maya men hittar ingen som bor såpass nära att det kan funka och när det dök upp en bra familj som vill köpa så tyckte jag att det var dags att ge upp.
Sista helgen åkte vi och hälsade på Lena och Qlura i Skelleftehamn. Jag skulle tävla med Penny i avancerad klass och ta lite privatlektioner med Kiwi hos Rackarungarnas som har sin lokaler grane med Lena. Alla tre hundar var med och Qlura lekte med Maya i dagarna tre. På tävlingarna diskade jag ut mej i första försöket. Men vi hade ändå gjort så många fel att vi inte skulle klara oss. Andra försöket kändes helt ok och vi fick joiga 79 poäng. En poäng från RLD A. Så retligt. Susanne på Rackarungarnas gav verkligen bra tips som vi tränat på när det gäller Kiwi. Vi kommer att fortsätta så nu så får vi se hur det går.

December: Första helgen i december hade vi KM i lydnad och rallylydnad. Vi reste till Fagersta till Fagersta Wärdshus C.Dickens där de har så himla julmysigt och där får man ha hundarna med sej lite överallt. Familjen som skulle ha Maya kom och hämtade henne och det går jättebra i nya familjen.
På lördagen KM. Först lydnad. Kiwi var den enda tävlande som kvalificerat dej till klass 1 och pga detta fick hon gå in i startklassen. Det tar ganska lång tid att få upp banan och det är inte roligt att vara enda tävlande. Kiwi var som vanligt väldigt taggad. Jag fick ge några dubbelkommando och hon har för mycket fart in till mej men det kändes att vi arbetat åt rätt håll sista veckan. Kiwi vann med 179 poäng. Ellie kom 4a, de är så himla duktiga. I rallylydnad nybörjare vann Ellie occh Tuva med 99 poäng, Zip kom 2a med 97 poäng. Riktigt kul. Tråkigt att både Penny och Kiwi tävlade ensamma i sina klasser. Penny fixade dock och fick godkänd runda, synd att den var inofficiell. Kiwi flög runt och pep hela tiden men jag lyckades ändå hålla ihop det så vi kom i mål utan disk. Så kul att det ändå blev ett litet Km till slut. Alla 14 valpar födda 2021 röntgades i år vilket gläder en uppfödare. Valpköpare som förstår vikten av att röntga. Det blev väldigt många B kan man säga.

Nu laddar vi för 2023. Jag väntar på Kiwis löp. Jag vill gärna att det kommer snart så hennes tävlingssäsong inte går bort helt. Perrospecialen i juli i Ransäter är bokad. Jag ska verkligen försöka får sista godkända rundan på Pennys Avancerade rally samt försöka få till någon start i mästarklassen för båda.

Kratos

KM och Maya

Vi har varit på perroklubbens KM i rallylydnad och lydnad.

På fredagen tog vi in på Dennis fina värdshus i Fagersta. Jag hade med Maya som skulle få en ny familj. De älskade henne och de fick ta med henne direkt. Glad att jag fixat en ny veterinärbesiktning så det kunde bli möjligt. Det kändes som hon kommer till en jättefin familj och jag tror att det blir jättebra för henne i stor familj med tre barn.

På lördagen började vi med lydnaden. Eftersom Kiwi var enda anmälda så flyttades hon till startklassen. Det sparade mycket tid med att slippa bygga den banan.

Träningen från Skellefteå har gett lite resultat redan så Kiwi var lite mera fokuserad än vanligt. Hon exploderar lätt i energi och tappar koncentrationen. Ingångarna blir ”busiga” och osnygga då farten blir för hög. Men vi skrapade ihop 169 poäng och det räckte till vinst. Penny tränar jag inte i lydnad mest för att hon är svår att ta apporten. Mycket svår. Kiwis tikvalp Ellie kom på 4e plats och vann också domarens val. Jätteduktiga.

Så blev det rally på eftermiddagen. I nybörjarklassen hade Bellamigo med Ellie och Zip. Dessa två kom på 1a och 2a plats. Ellie 99 poäng och Zip 97. Så himla roligt. Alltid roligt när valpköparna visar upp sina hundar i arbete. Vi hade ingen med i fortsättningsklassen och i den avancerade och mästarklassen var endast Penny och Kiwi anmälda. Penny fixade sin banan med godkänt resultat vilket är jättekul. Kiwi hade vid det här laget börjat bygga upp sin förväntan och jag hade fullt upp med att hålla henne på mattan. Pep och gnällde men vi tog oss i mål i alla fall. Så kanske kan vi börja tävla till sommaren igen.

Nu ska jag försöka få Penny klar för mästarklassen innan våren drar igång med alla tävlingar.

Pennys första tävling efter valparna

Vi tog en resa till Skellefteå. Vi bodde hos Qlura(Pennys valp) och hennes matte Lena. Gissa om Maya och Qlura har lekt i dagarna tre. På lördagen skulle vi tävla rally, Penny och jag. Inomhushallen var fin och trevlig att tävla i. Första starten diskades vi då jag gick fel på sista skylten. Trösten var att vi hade ändå inte klarat ett godkänt. Andra banan kändes ganska bra och jag hade förhoppningen att vi klarat den sista starten för diplom. Men tyvärr så blev poängen 79. Lite snopet kan man säga.
Vi tar nya tag såklart. Men väntar kanske till våren.

På söndagen och måndagen hade jag bokat in privatlektioner med Susanne på Rackarungarnas. Jag har fastnat lite med Kiwi och att hon inte pallar för trycket när vi tränar. Jag fick mycket hjälp dessa timmar och vi har nu nya verktyg att använda oss av i träningen i vinter. Det är ny energi och entusiasm.

Så får vi se om Kiwi ska börja löpa snart. Om det inte kommer alltför sent kanske vi tar en kull på henne. Det är dock svårt att hitta rätta killen.

I morgon ska vi tävla på KM. Det ska bli spännande. Kanske kan jag och Kiwi roa publiken.

Platt fall på lydnadstävling

Vi har tävlat. Jag har märkt att Kiwi har börjat tappa sin kontroll när vi jobbar. Likt rallylydnaden blir det till slut alldeles för mycket glädje och energi så hon bara rusar omkring i en glädjeyra. Kan liksom inte behärska sej. Det är inte bra och vi ska försöka hitta en lösning till detta. Annars kanske vi bara vinner priset som dagens underhållare på KM i Fagersta.

Lilla tjejen bor fortfarande kvar och jag hoppas att det snart dyker upp en bra familj. Hon är energisk och glad.