2022 års sammanfattning

Jag brukar alltid sammanfatta året som gått. Under några år har det dock uteblivit då pandemin gjorde att det inte fanns så jättemycket att komma med.

2022 var det i alla fall på G att få börja ställa ut och tävla utan alla förhållningsregler.

Januari-mars: Gläds mycket åt Siris (Dancing Guernica) fick sitt tredje cert i rallylydnad och blev därmed SE RALLYCH. Vänta fortfarande på Penny löp. Trodde att februari skulle ge oss löpet då Cherry som löpte brukar dra i gång de andra.
Penny ögonlystes i februari utan anmärkning. Hundträningen som inte blir lika fokuserad på vintern ägnades mest åt Kiwis lydnad och Pennys rally. Vi tränade så mycket bakdelskontroll och till slut satt den ganska bra på båda sidor. Vi har en liten inomhuslokal i klubben där vi har möjlighet att träna vintertid.

I mars drar klubbens kurser ofta i gång och i år kunde vi starta som vanligt igen. Jag brukar hålla Valp- och Unghundskurs samt rallykurser.

Planerade Pennys kull. Vilken hane skulle passa. Jag skulle så gärna vilja använda Billy till någon kull men och Messi. Jag bestämmer mej för Messi.

April: Silas är en kille efter Sol som vi importerade tillsammans med Luna och Sören. Sol fick en kull förra året och då köpte jag och Anna en hane ur den. Silas röntgades med B-höfter. Och fortfarande inget löp på Penny.

Maj: I maj började vi tävla igen. I början av månaden åkte jag med Kiwi till Hedemora för de hade dubbelstarter i lydnad startklass. Kiwi som hade börjat flippa ur på rallyt skötte sej exemplariskt denna dag. Så himla glad och fokuserad. Första starten gav 179,5 poäng och vi vann klassen. På eftermiddagen gjorde vi en repris och vi fick 179 poäng. 3e placering denna gång. Så smidigt att bli klar med diplomet i startklass.
Vi höll en egen inofficiell utställning på klubben och då passade vi på att ställa alla perrosar i närheten. Efter en lång pandemi fanns ju många hundar som inte fått komma ut på utställning. Hjördis, Penny och Kiwi skötte sej bra och denna dag drpg Kiwi längsta strået. I valpklassen fanns Ellie, Kiwis valp som var så fin så hon blev BIS-valp.
Helgen efter hade vi rallytävlingar i avancerad och mästarklass. Penny tävlade på lördagen och hon är betydligt lugnare än Kiwi. Inte alls lika driven. Därför kan det gå ganska bra. Hon fick godkända rundor i båda starterna med fina poäng. På söndagen skulle vi försöka oss på en repris med Kiwi. Men hon var så jättetaggad av hon flippade ut totalt. Sprang runt och hade sej. Två disk helt enkelt. Tuva och Ellie fixar sin första godkända runda i nybörjarklassen. En vecka senare åker vi till Rättvik och försöker igen med Kiwi. Jag gjorde en start och hade mycket svårt att ta mej igenom utan disk. Så flamsig och het. Vi tog oss igenom utan disk med 66 poäng. Sedan åkte vi hem utan ett andra försök. Man orkar inte helt enkelt.
Däremot gjorde kiwi sitt första öppna spår för året och klarar det galant.
Vi avslutar månaden med att ögonlysa Kiwi och Hjördis. Vi passade på när klubben fick påhälsning av Ögonlysare Wissler. Tro det eller ej, fortfarande inget löp.

Juni: Kiwi går sitt andra öppna och fixar detta trots lite krångel med andra dofter och dessutom i löp. Ja de började löpa båda i juni. Kiwi några dagar före. Årets stora händelse var ju ändå perrospecialen som äntligen fick bli av. Jag är jätteglad att så många av mina hundar fanns på plats. Kiwi var dålig i magen på lördagen och fick stanna hemma. På lördagen var det Nordisk utställning och Martin Johansson var domare. Penny fick CK och blev 2a BT i öppnad klassen där det var stor konkurrens. Koockie fick Exc utan CK, Woody fick VG och Ellie fick KEP. Så himla tråkigt. Hon fick jättefin kritik både mentalt och exteriört men är hon skulle springa med de andra tikarna började hon halta på frambenet och ju fler varv desto mer så tyvärr så kunde domaren inte göra annat.

På söndagen var specialen. Det fanns 3 juniorkillar från Bellamigo. Koockie från Agens kull och Woody och Atlas från Kiwis. Alla skötte sej bra och resultatet blev Exc CK på Koockie, Exc på Atlas och VG på Woody som hade lite för kort päls egentligen.

Så otursföljda Ellie som blev alldeles vild vid hanteringen. Hon ville inte ens att matte skulle ta i henne. Något hände med denna annars så glada och trygga tjej så hon blev diskad eftersom hon betedde sej så. Men vi tar verkligen nya tag nästa år.

Penny fick Exc och CK och blev 2a bästa tik i öppna klassen. Stor konkurrens som det var. Kiwi fick också ett CK och blev 4e tik i öppna. I alla fall en väldigt trevlig dag i Leksand.

Så blev det dags att åka och para. Det är spännande med avel. Man kan aldrig veta hur mycket hudar tycker om varandra. Det verkade denna gång som Messi tyckte väldigt mycket om Penny men tyvärr så fick de inte till det. Jag sov över hos Katarina för vi tänkte att det kanske skulle gå bättre nästa morgon men det vara bara att sätta sej i bilen och köra till min reserv Boffen som bodde väldigt långt från Messi så det blev en dag i bilen innan vi kom hem igen mitt i natten. Och jodå visst blev det parning nästan direkt vi klivit ur bilen.

Juli: Kiwi blev Svensk Viltspårschampion efter sitt jättefina spår. Spårar så fokuserat och med glädje.


Vi åkte på utställning till Alfta. Där fick Penny Cert och blev BIR medan Kiwi blev 3e Bästa Tik.
Woody åker till Ransäter och fixar ett Cert och ett Nord-Cert samt blev BIM.
Jag investerar i en hanhund från Spanien tillsammans med två andra uppfödare. Jag tänker inte berätta om allt som hände innan jag fick hem Kratos. Det kan bli en egen bok.

Augusti: Jag hämtade Kratos och han bor nu hos Joakim som foderhund en bit utanför Borlänge. Han är 3 år och svart.

Pennys valpar kommer till världen. 6 stycken ljuvliga små. Allt gick lätt och bra. Vi ögonlyste honom utan anmärkning. Så gick det en massa andra dna prover för ananlys.

September: När man har valpar händer det inte så mycket. Men första helgen i september hade jag bokat in BPH-dagar. Hela fem av Kiwis valpar kom och tre av Agnes. Så fick jag äntligen möjlighet att göra BPH med Kiwi också.
Malung-Sälens Brukshundklubb hade en kvällstävling i lydnad och jag försökte med på att gå ut med Heta Kiwi i klass 1. Jodå det gick väl sådär men det hade gått bättre om hon inte hade tjuvat på apporten och runda konen. Hon älskar de två momenten. Men jag kände att vi måste jobba på impulskontroll mm innan vi kan gå ut igen. Kratos DNA visade att han inte bär på något av prcd PRA, NAD, D-lokus, E-lokus, HCG. Mycket bra.
Men sorgliga saker som hände var att Pestanitas, min fina fina tjej som jag och min syster bilade ner 2011 och hämtade i Spanien gick över regnbågsbron. Hon var en så fantastisk tjej och det var tungt att hon gick bort.

Oktober: En månad som jag har fullt upp med valpar som växer och behöver alltmer stimulans och social träning. De flyttar i slutet av månaden. Jag har kvar en tik och en hane dagen för flytt. Killen flyttar en vecka senare till Västerås. Han är en kopia av Penny. Tjejen, Maya tänkte jag sälja med bibehållen avelsrätt och väntar på att hitta någon som inte bor alltför långt bort. Jag är jättenöjd med kullen och det verkar gå bra i de nya familjerna. Många hamnade långt norrut.

November: Jag har kvar Maya men hittar ingen som bor såpass nära att det kan funka och när det dök upp en bra familj som vill köpa så tyckte jag att det var dags att ge upp.
Sista helgen åkte vi och hälsade på Lena och Qlura i Skelleftehamn. Jag skulle tävla med Penny i avancerad klass och ta lite privatlektioner med Kiwi hos Rackarungarnas som har sin lokaler grane med Lena. Alla tre hundar var med och Qlura lekte med Maya i dagarna tre. På tävlingarna diskade jag ut mej i första försöket. Men vi hade ändå gjort så många fel att vi inte skulle klara oss. Andra försöket kändes helt ok och vi fick joiga 79 poäng. En poäng från RLD A. Så retligt. Susanne på Rackarungarnas gav verkligen bra tips som vi tränat på när det gäller Kiwi. Vi kommer att fortsätta så nu så får vi se hur det går.

December: Första helgen i december hade vi KM i lydnad och rallylydnad. Vi reste till Fagersta till Fagersta Wärdshus C.Dickens där de har så himla julmysigt och där får man ha hundarna med sej lite överallt. Familjen som skulle ha Maya kom och hämtade henne och det går jättebra i nya familjen.
På lördagen KM. Först lydnad. Kiwi var den enda tävlande som kvalificerat dej till klass 1 och pga detta fick hon gå in i startklassen. Det tar ganska lång tid att få upp banan och det är inte roligt att vara enda tävlande. Kiwi var som vanligt väldigt taggad. Jag fick ge några dubbelkommando och hon har för mycket fart in till mej men det kändes att vi arbetat åt rätt håll sista veckan. Kiwi vann med 179 poäng. Ellie kom 4a, de är så himla duktiga. I rallylydnad nybörjare vann Ellie occh Tuva med 99 poäng, Zip kom 2a med 97 poäng. Riktigt kul. Tråkigt att både Penny och Kiwi tävlade ensamma i sina klasser. Penny fixade dock och fick godkänd runda, synd att den var inofficiell. Kiwi flög runt och pep hela tiden men jag lyckades ändå hålla ihop det så vi kom i mål utan disk. Så kul att det ändå blev ett litet Km till slut. Alla 14 valpar födda 2021 röntgades i år vilket gläder en uppfödare. Valpköpare som förstår vikten av att röntga. Det blev väldigt många B kan man säga.

Nu laddar vi för 2023. Jag väntar på Kiwis löp. Jag vill gärna att det kommer snart så hennes tävlingssäsong inte går bort helt. Perrospecialen i juli i Ransäter är bokad. Jag ska verkligen försöka får sista godkända rundan på Pennys Avancerade rally samt försöka få till någon start i mästarklassen för båda.

Kratos