Årskrönika Bellamigo 2020

Så har året som ingen kommer att glömma nått sitt slut. Det har verkligen varit annorlunda. Svårt att träffa sina barnbarn som bor i Södra Spanien varvat med Södra Frankrike förstås. Två kullar valpar har det blivit. En i början och en i slutet av året. Jag har lyckats fått igenom Penny till RLD N och Kiwi till RLD F. Inga utställningar och väldigt få tävlingar.

JANUARI: Den 5e föddes 6 valpar. Kajsa och Bempa lyckliga föräldrar. 3 av varje kön. Kajsa så duktig mamma. Min I-kull som får prefixet Innovative och temat enheter.
Malungs Kennelklubb hade den årliga utställningen i Orrskogen. Jag fick vara ringsekreterare och fick hoppa över att ställa själv.
Bosses (ur G-kullen) husse ringde och talade om att Bosse fått EPI. Stor sorg som gör att man genast känner att man ska sluta med uppfödning. Jag har tre tikar ute på foder i den kullen. Två jag tycker är riktigt bra. Nu sluter jag den linjen. Det är en otrevlig sjukdom där bukspottkörteln slutar tillverka enzymet som gör att tarmen kan ta upp näring. Bosse svarar bra på medicinering och mår bra.

FEBRUARI: Hektisk månad när man har valpar som ska socialiseras, besiktas, det ska fixas valppaket och framför allt förbereda de sex valpköparna. En varm februari som gav möjlighet till mycket utevistelse. Bellamigo Innovative Tesla/Vega blev uttagen till mitt ”Framtida Hopp” och såldes med bibehållen avelsrätt till Zandra med familj. De har sedan tidigare Saga och bättre familj får man leta efter. Och det verkar som det är en pandemi på gång.

MARS: Den 1a flyttade valparna. Kvar hos mej fanns lilla Vega och mamma Kajsa. Vega ska bo ända upp i Storuman och tur är att Kajsas mattes föräldrar bor där också. Så vi möttes upp i Östersund dagen efter att syskon flyttat. Där togs både Kajsa och Vega emot av Zandra och P-O. Snön kom denna dag. Kanske lite väl sent kan man tycka.

Kiwi och jag började en kurs i balansboll och agility.

Pandemin blev ett faktum så när Perroklubben hade sitt årsmöte där jag med flera skulle väljas in i styrelsen var det mycket få personer på plats. Som nybliven invald sekreterare hoppas jag kunna göra ett bra jobb, Det ska bli lärorikt och inspirerande.

Året första rallytävling i Karlstad ställdes in pga pandemin, jag och Kiwi fick stanna hemma.

MAJ: Hundlivet fylldes av hundträning. Båda mina hundar har mycket energi och det blir inte så mycket stillasittande hundliv att ha två unga perros. Många planerade tävlingar som blev inställda men vi tränade på ändå. Framför allt Rally och vattenträning. Penny är inte lika vattentokig som Kiwi.

JUNI: 2a fick vi äntligen gå ut på årets första rallytävlingar. Mora BHK ordnade en kvällstävling med hårda restriktioner. Det gick väldigt bra i den stekheta värmen som tog ner Kiwi till lagom nivå. Vi fixade båda rundorna.
Vi avslutade agilitykursen som varit super.
den allra sista dagen, 30e åkte vi till Gunillakliniken och röntgade Pennys höfter. Det är alltid en riktig pärs. Veterinären tyckte det såg bra ut.

JULI: Redan dagen efter röntgen kom resultatet som var ett A. Så himla skönt.
Luna ögonlystes UA. Planer på att ev. ta en kull till på Luna men framför allt är det Agnes som ska ha sin kull. Hon löper sällan och har inte så många löp kvar tills hennes avtal går ut.
Vi avslutade Kiwis balanskurs som blivit avstannad pga pandemin.

AUGUSTI: 1a och 2a var det dags att para Agnes. Tyvärr så blev det ingen fullbordad parning så det är bara att hoppas på nästa löp. Därför var det bra att jag förberett Luna för hon började löpa precis när vi kom hem från parningsförsöket.
8-9e hade vår klubb MKK rallytävlingar och jag gick ut med hela tre hundar. Luna blev anmäld sista dagen för jag såg att vi hade en plats kvar att fylla. Penny klarade sina båda rundor i Nybörjarklassen. Kiwi klarade sina två i Fortsättningsklassen och fick titeln
RLD F. Luna som tyvärr bara fick några dagars träning plus att hon löpte ställde jag inga krav på. Vi skulle ha kul och det hade vi.
En vecka senare åkte vi ner till Anna som har Bono för att para Luna. Det blev parning ganska snart. Nästa dag tillbaka till Malung då Luna måste hem till sin matte. Några dagar senare tillbaka till Anna igen för en trevlig dag och övernattning inför bilresan ner till dottern och barnbarnen som vistas i Frankrike under somrarna. Jag hade laddat proviant i bilen så jag slapp gå ut i någon affär vilket fungerade alldeles ypperligt. Sedan följde två härliga veckor i Södra Frankrike Coursan.

SEPTEMBER: Hemresan gick lika smidig som ditresan. Ännu enklare då svärsonen var med så bilen gick mest hela tiden. Start Lördag morgon, framme i Malung söndag kväll.
Den 12e hade Malung-Sälens BK rallytävlingar i Nybörjarklass och Penny fick tävla igen. Hon klarade sina rundor och blev RLD N. Den 13e åkte vi till Karlstad och tävlade i Avancerad klass med Kiwi och där lyckades vi knipa en godkänd runda. Stort hopp att gå från fortsättning till avancerad.

OKTOBER: Händelserik månad. Utbildning som klubben ordnar själv till slut. Rallysekreterare och skrivare två utbildningar inom SBK som är bra att ha om vi ska ordna egna tävlingar. Vi är hela 4 stycken från klubben som utbildar oss.
Luna fick sina valpar den 18e. 4 tikar och 2 hanar. Min J-kull som får prefixet Just Like och temat American cookies. Jobbig förlossning för Luna där hon hade jobbigt tills tre valpar kommit. Då blev allt mycket trevligare. Hon är en duktig mamma.

NOVEMBER: Pandemin har tagit nya rejäla tag och håller oss i en bubbla. Jättesvårt att ge valparna många olika människokontakter när man inte vill bjuda hem någon. Men man får göra så gott man kan och passar på när vädret tillåter att få hem lite folk som kan stå ute och gosa. Det har blivit många som vill ha valp i Coronatider och det blir svårt att hitta rätt bland alla som vill ha. Till slut hade jag i alla fall 6 lyckliga valpköpare.
Penny är den bästa lektanten. Hon är så försiktig och blir inte ens arg när de letar mjölk under hennes mage. 4 av Lunas valpar ur hennes första kull är röntgade med A. Super.

DECEMBER: Mycket arbete med valpar som ska uppleva så mycket som möjligt innan flytt. På luciadagen var det dags för flytt. Bellamigo Just Like Cookie N’ Cream/Hjördis såldes med bibehållen avelsrätt till Malung. Kul att få möjlighet att träffa henne ofta. Jag tror mycket på denna kull som verkar vara de coolaste jag haft. Nu ser jag fram emot ett lite lättare år. Men man vet ju aldrig.